Info

“Leuk dat een standvastige boom aan het reizen slaat.”
“Therapie boom”
“Opeens overal bomen op de weg!”

De Reizende Boom is een reizend kunstwerk over groen in de openbare ruimte. Een boom gaat op reis door stad en land. Hij heeft een auto als vervoersmiddel en stopt op verschillende plekken: midden op een plein, op de parkeerplaats van de supermarkt, op een straathoek in een woonwijk en op manifestaties. Door zijn opvallende verschijningsvorm ervaren mensen de presentie van groen. Op deze website kun je zijn reis volgen en wordt er doormiddel van foto's en video's verslag gedaan van de belevenissen die hij meemaakt. Zo ontstaat er een persoonlijk reisverslag dat laat zien wat de impact en betekenis kan zijn van het planten van extra bomen in de openbare ruimte.

De Reizende Boom is van de ruimtelijke ontwerper en beeldend kunstenaar Hein van Duppen. Het project is ontstaan vanuit de noodzaak (klimaatbestendigheid, biodiversiteit en leefbaarheid) om meer groen te realiseren in de stad. De inrichting van de openbare ruimte staat onder druk, mede doordat het aantal auto's de afgelopen 20 jaar in Nederland met 23% procent is gestegen. Al deze auto’s hebben een plekje in de openbare ruimte, maar elke parkeerplaats is ook een potentiële (groei)plek voor een boom. Met happenings en evenementen rondom de boom worden bewoners en plannenmakers geprikkeld en gestimuleerd om zich actief in te gaan zetten voor het vergroenen van onze leefomgeving.

 

PRESS

Iedereen verlicht!
NTR, NPO 2

Cet artiste écolo veut parcourir l'Europe avec un arbre planté dans sa voiture
Detours Canal+

De reizende boom laat ons stilstaan bij groen in de stad
BrightVibes

Een update over de Reizende Boom
Center of Tilburg

Levende Gevels en De Reizende Boom
KunstKracht

Het is een gek gezicht: een rood autootje met een boom uit het dak op het plein
Noordhollands Dagblad

Verslag stadsgesprek vergroening & verdichting
CAST - Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o.

Rondrijden met een boom in je auto?
Brabants Dagblad, Bas Moerman

Stadsnatuur door de ogen van kunstenaars, van heel praktisch tot bijna poëtisch
Brabantcultureel, Corien Ligtenberg

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie
MESTmag, Simone Vos

Pleidooi voor Groen
Financieel Dagblad Persoonlijk, Elsbeth Grievink

De Reizende Boom strijkt neer in Tilburg
Center of Tilburg

Massa-attractie tussen de torens ‘Rooftop Walk’
NRC

'Ik wil geen bomenjongen zijn'
StadsnieuwsTilburg, Gerard Sandberg

CREDITS

bouw Gijs de Heij (website), Henk Werner (boomadvies & levering, Pius Floris), Joost Loohuis (verstevigen auto), Justin Volwater (bouw), Karel Damen (automonteur), Laurens van Gils (bouw & transport), Marit Bijkerk (fotografie & film), Mirte van Duppen (grafisch ontwerp), Selma Hoitink (logo ontwerp), Thieu Pije (Van den Berk Boomkwekerijen)

tour Anke Jongen (Natuurmuseum Brabant), Anniek Andriese (Campus013), Bas Mastboom (Rotterdamse Dakendagen), Bianca Kemper (Binnenstad Management Tilburg), Fiona Zachariasse (Natuurmuseum Brabant), Frederik Theuwis (Hall of Fame), Janneke de Vries (Op Groene Voet), Jantien Borsboom (KennisCloud), Jocelyn Janssen (Campus013), Kees van Gaal (C.J.M. van Gaal B.V.), Marlon Maas (Binnenstad Management Tilburg), Peter Krijnen (Campus013), Samantha van Rooij (Binnenstad Management Tilburg)

speciale dank aan Anneke Moors (KunstlocBrabant), Annick Bijkerk, Anthonie Quispel (Gemeente Tilburg), Bas Horsten (CAST), Bram van den Einden (Makersfonds), Caz Egelie (Artez), Christina Rademacher (Gemeente Tilburg), Claudia van der Harst (CAST), Dominique Geelen (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie), Floor Westerburgen (Stichting Ateliers Tilburg), Gaby Rasenberg, Gerard Sanberg, Gerjan Streng (Bright), Gert Fortgens (Trompenburg Tuinen & Arboretum), Ina Cijvat, Jan van Duppen, Jan van Duppen, Janna Ullrich (Artez), Jesse Strikwerda (Artez), Liesbeth Jans (KunstlocBrabant), Loes van Schie, Maarten Theunissen, Mirjam Damen, Mirte van Duppen, Peter van Duppen, de studenten van Artez en Marit Bijkerk voor al haar liefde, toewijding en ondersteuning bij het realiseren van het project.

De Reizende Boom is mede mogelijk gemaakt door
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Tilburg, Makersfonds Tilburg